Prostata a pivo: Na čo si dať pozor?

Prostata je veľmi citlivá na životný štýl. A vzhľadom na to, že v zrelom veku má tendenciu začať trochu hnevať, je pochopiteľné, že by sme mali urobiť všetko pre jej zdravie a pohodu. A to si niekedy vyžaduje vyradenie najrôznejších zlozvykov vrátane alkoholu. Aký vplyv môže mať alkohol na prostatu? A čo prostata a pivo? A čo jej naopak prospieva?

Česi sú vášnivými konzumentmi alkoholu. A zvyčajne sme veľmi hrdí na to, že sa pravidelne umiestňujeme na popredných miestach svetových rebríčkov spotreby alkoholu. Lenže okrem toho, že alkohol nielenže nerobí pekné telá a spôsobuje závislosť, má aj negatívny vplyv napríklad na stav pečene a ďalších vnútorných orgánov. Vrátane prostaty.

Ak máte viac ako 35 rokov, možno si začínate všímať, že sa vám chce cez deň a v noci oveľa častejšie, ako ste to robili kedysi. Tento jav zvyčajne dáva najavo prostata, ktorá sa s pribúdajúcimi rokmi postupne zväčšuje, a tým negatívne ovplyvňuje schopnosť úplného vyprázdnenia.

V najhorších prípadoch však môže ísť aj o prejav niečoho vážnejšieho, napríklad rakoviny prostaty, ktorou ročne ochorie približne 8 000 mužov (podľa štatistík na ňu ročne zomrie približne 1 500 mužov.) Okrem toho sa výskyt rakoviny prostaty u mužov pomaly zvyšuje, preto je naozaj dôležité sa o ňu dobre starať a udržiavať ju zdravú po celý život.

Prečo by malo byť zníženie spotreby alkoholu jedným z prvých opatrení, ktoré prijmete?

Má alkohol vplyv na funkciu prostaty?

Hoci sa o alkohole v súvislosti so zdravím prostaty často nepíše, neznamená to, že nemá na prostatu žiadny vplyv. V nedávnej štúdii vedci zistili, že u mužov, ktorí od stredného veku do takmer 50 rokov pili veľa alkoholu – aspoň sedem nápojov týždenne – bola trikrát vyššia pravdepodobnosť, že ochorejú na rakovinu prostaty vysokého stupňa, ako u tých, ktorí alkohol nepili. Hoci výskumníci v tejto štúdii nezistili súvislosť medzi súčasným pitím alkoholu a rakovinou prostaty vysokého stupňa, iní ju našli.

V dlhodobej kanadskej štúdii o ľuďoch s diagnostikovanou rakovinou prostaty sa zistilo, že muži, ktorí pili viac ako osem alkoholických nápojov týždenne, mali vyššiu mieru úmrtnosti ako abstinenti. A nedávna hĺbková štúdia zistila, že alkohol urýchľuje rast nádorov prostaty a urýchľuje progresiu tkaniva do metastáz rakoviny prostaty. To znamená, že choroba sa rozšírila do iných častí tela. (A to sťažuje jej liečbu.)

alkohol a prostata

Prostata a pivo

V minulosti sa v niektorých médiách objavili správy, že pivo môže mať pozitívny vplyv na prostatu. Súčasné dôkazy však naznačujú, že jeden pohár červeného vína denne by mohol byť pre mužov o niečo bezpečnejší. (Za predpokladu, že už z nejakého dôvodu musíte piť alkohol.) Červené víno sa odporúča kvôli obsahu resveratrolu, ktorý sa považuje za antioxidant. Nedá sa však povedať, že čím viac ho vypijete, tým lepšie, pretože stále ide o alkohol, ktorého konzumácia má viac rizík ako potenciálnych výhod.

Čomu ďalšiemu sa vyhnúť?

Medzi ďalšie rizikové faktory, ktoré môžu zvýšiť pravdepodobnosť vážnejších problémov s prostatou, patrí napríklad dlhodobo vyššia telesná hmotnosť.

To jej tiež nerobí dobre:

má alkohol vplyv na prostatu

Čo piť a jesť pre zdravie prostaty?

Poďme sa teraz spoločne pozrieť na to, čo môže prospieť prostate a jej zdraviu. Určite neuškodí, ak si namiesto piva dáte dobrý zelený čaj. Obľubuje aj paradajky a výrobky z paradajok, pretože obsahujú lykopén. Častejšie jedzte aj granátové jablká, ryby, brokolicu, strukoviny a orechy. Čo sa týka nápojov, môžete si vybrať aj kvalitnú kávu a čaj a kvalitné mliečne výrobky.

Zdravší životný štýl môžete podporiť aj dlhodobým užívaním viaczložkového výživového doplnku na podporu normálneho zdravia prostaty, ktorý obsahuje najmä bylinky na močové cesty a pohlavný trakt.

Nezabúdajte tiež na pravidelné kontroly u svojho urológa, ktorý sa pri každej návšteve uistí, či netrpíte rakovinou alebo nežiaducim zápalom.

Zdroje informácií

https://www.vzp.cz/o-nas/aktuality/pocet-klientu-vzp-se-zhoubnym-karcinomem-prostaty-vzrostl-behem-deseti-let-vic-nez-o-tretinu – Karcinóm prostaty (česky)

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323894 – Alkohol a prostata (anglicky)

https://www.webmd.com/prostate-cancer/prostate-cancer-alcohol – Rakovina prostaty a alkohol (anglicky)

Uniprosta

Unikátna kombinácia 8 účinných látok pre zdravú prostatu a močové cesty

Cena od 13,30 EUR za balenie až na 2 mesiace.

TO CHCEM VYSKÚŠAŤ Uniprosta
Časovo obmedzená
špeciálna zľava 7 %
Unikátna kombinácia 8 účinných látok pre zdravú prostatu a močové cesty v jednej tobolke.
zdravaprostata
Časovo obmedzená
špeciálna zľava 7 %
Unikátna kombinácia 8 účinných látok pre zdravú prostatu a močové cesty v jednej tobolke.
zdravaprostata